Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Anna en de Paashaas – Kathleen Amant

Leeftijd: Va. 2 jaar
Thema: pasen
 
Samenvatting
Vandaag is het Pasen en Anna en haar broertje Lars zijn al vroeg wakker. Samen gaan ze paaseitjes zoeken.
Waar zou de paashaas de eitjes verstopt hebben? Al snel vinden ze een heleboel chocolade-eitjes. En wat is het moeilijk om daar af te blijven …
Als Anna en Lars allebei een oor van de paashaas hebben opgegeten, valt de paashaas in duizend stukjes uit elkaar. Anna is verdrietig, maar gelukkig weet mama een oplossing.

Leessetting
Anna en de Paashaas is een grappig verhaal over de zoektocht naar paaseitjes. Leuk om het paasfeest zoals we dat hedendaags nog vieren te introduceren bij kinderen. Eieren zoeken en paasontbijt met chocolade paashazen.

Vrolijk Pasen Ollie – Olivier Dunrea

Leeftijd: Va. 2 jaar
Thema: pasen, vrienden
 
Samenvatting
Het is lente! Er komen weer blaadjes aan de bomen, de bloemen bloeien en de gansjes zijn druk. Het is pasen en Gonnie, Gijsje, Bo en Eddie zijn druk in de weer met paaseieren verven, verstoppen en vervolgens zoeken. Alleen kleine Ollie doet niet mee! Ollie is iets anders van plan…
 
Leessetting
Op de vertederende illustraties in dunne penlijnen en in zachte kleuren tegen een witte achtergrond is het eenvoudige verhaaltje, verteld in enkele zinnen, goed te volgen. De gansjes zijn vertederend neergezet, zo draagt Ollie een roze mutsje met paashaasoren.
 
Vrolijk Pasen Ollie is in maart 2013 de boekentip van Boekstart.

Hoera, het is bijna pasen

Leeftijd: Va. 1 jaar
Thema: Pasen
 
Samenvatting
Hoera! De lente is in aantocht! Kleurige tulpen en narcissen steken hun kopjes ijverig boven de grond. Hoog tijd voor de paashaas en de klo kken om de mandjes te vullen met heerlijke paaseieren.
 
Leessetting
Een leuke, vrolijk en kleurrijk boekje over pasen en paaseieren zoeken voor de allerkleinste voorleesliefhebbers!

Kikker en de horizon – Max Velthuijs

Leeftijd: Va. 4 jaar
Thema: Kikker, heimwee, reizen, vrienden
 
Samenvatting
Rat staat op een heuvel en keek over het land naar de horizon. Wat is de wereld toch mooi, denkt hij. Het wordt tijd dat ik weer eens op reis ga! Kikker wil dolgraag met hem mee. En zo trekken de twee vrienden de horizon tegemoet.Maar Kikker vindt dat het wel erg lang duurt voordat ze er zijn. En hoe zou het thuis met iedereen gaan?
Dan besluit Rat om terug te gaan waardoor Kikkers poten vleugels krijgen. Thuis zitten zijn vrienden te wachten met taart.
 
Leessetting
Ook jij kent Kikker en zijn vrienden toch? Dan zul je ook dit verhaal erg leuk vinden! De platen zijn helden en kleurrijk en er is vanalles te zien.
Dit boekje is leuk om voor de zomervakantie te lezen, wanneer alle kinderen op vakantie gaan. Want op reis gaan is leuk, maar ook spannend, want wat doen al je vrienden als jij op vakantie bent. En wat ik dat rare gevoel dat je soms hebt als je aan je eigen fijne bedje denkt.
Dit boekje maakt deze vragen en gevoelens van kinderen bespreekbaar!

Nellie & Cezar: Lente – Ingrid Godon & Jan van Coillie

Leeftijd: va. 2 jaar
Thema: lente
 
Samenvatting
Zou het niet heerlijk zijn al de lente nu echt begint en er voor zorgt dat er geen sneeuw meer ligt op het gras en je weer zonder jas naar buiten kunt?
In Nellie en Cezar: Lente genieten de twee dierenvriendjes samen van het lekkere lente weer en gaan picknicken.
 
Met dit boekje kun je samen met je tweejarige peuter nieuwe woordjes leren die bij de lente horen. Je wordt voorgesteld aan dieren die je tegen kunt komen en je leert voorwerpen kennen die je buiten kunt vinden.
 
Leessetting
De tekst is op rijm geschreven en daardoor heel leuk en makkelijk voor te lezen. De rijm helpt de kinderen ook om het verhaaltje te onthouden en je zult zien dat je kinderen dit boekje als snel aan jou zullen voorlezen.
 
In de serie Nellie en Cezar zijn ook boekjes over de andere seizoenen te vinden!

Lente met Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Leeftijd: Va. 3 jaar
Thema: lente, vrienden
 
Samenvatting
Wie kent Jip en Janneke nou niet. Ik hoef vast niet te vertellen hoe leuk de verhaaltjes zijn.
Dit boekje met speciale verhaaltjes over de lente is leuk om als cadeautje te geven!
 
Eindelijk is het lente! De bloemen beginnen te bloeien en de vogels leggen eieren. Jip en Janneke vinden het heerlijk: ze proberen een lammetje mee naar huis te nemen en willen zelf eitjes uitbroeden. Maar of dat zal lukken?
 
Jong en oud blijft genieten van de verhaaltjes van Jip en Janneke

Karel in de Lente – Liesbet Slegers

Leeftijd: Va. 2 jaar
Thema: lente
 
Samenvatting
Ik ben Karel.
Vandaag wordt het een hele mooie dag. Het is lekker weer en buiten is er van alles te doen. Ga je mee?

Kun jij ook niet wachten om met je tenen door het koele gras te lopen, bloemetjes te plukken en het zonnetje op je armen te voelen? Voor mij kan de lente niet snel genoeg beginnen. Ook Karel geniet van het mooie weer en gaat lekker naar buiten! Ga je gezellig met hem mee?

Leessetting
Karel in de Lente is een leuk boekje voor nieuwsgierige peuters en kleuters. Als je twee of drie jaar bent is de lente nog helemaal nieuw. Je kunt je nog maar weinig herinneren van de lente vorig jaar, daarom is alles wat de lente met zich mee brengt opnieuw een ontdekking.
Het lezen van dit boekje kan je kindje voorbereiden op alle nieuwe ontdekkingen en natuurlijk is het erg leuk om te zien dat Karel dezelfde dingen ontdekt als dat jouw peuter heeft ontdekt. Lees het boekje daarom keer op keer en het boekje blijft leuk!
 
Ontdekken verandert langzaam in herkennen!

Zazoe is Verliefd – Quentin Greban

Leeftijd: Va. 4 jaar
Thema: verliefd, Valentijn, sprookje, afrika
 
Samenvatting
Op de markt heeft Zazoe een heel mooi meisje gezien. Hij is op slag verliefd. Zazoe besluit om haar een prachtig cadeau te geven: de mooiste watermeloenen van de oogst. Maar voordat Zazoe bij het meisje is, moet hij een heel eind lopen. De zon schijnt fel. De watermeloenen zijn heel zwaar. Zazoe koopt een koe voor zes watermeloenen. Boven op de koe vervolgt hij zijn reis met de rest van de watermeloenen. Wanneer Zazoe uiteindelijk voor de deur staat van het meisje, heeft hij geen enkele watermeloen meer. Maar Zazoe is slim. Hij geeft haar toch een prachtig cadeau!
 
Leessetting
Behalve een leuk verhaal over een verliefde jongen, wordt in Zazoe is verliefd ook een mooi beeld geschetst van een oosterse, sprookjesachtige stad.
 
Bekroning
Leespluim oktober 2009.

Allemaal Onzin – Paul van Loon

Leeftijd: Va. 5 jaar en Zelf lezen va. 7 jaar
Thema: fantasie, slapen gaan, kinderwereld vs. volwassen wereld
Samenvatting
''Elke avond als hij in bed ligt, hoort Vladimir geritsel. Pssst, klinkt het en dan komt er een mannetje tevoorschijn, niet groter dan een colaflesje. Hij neemt Vladimir mee naar Het Land Achter Het Behang. Samen beleven ze een gek, grappig avontuur, waarna Vladimir heerlijk in slaap valt.
- Wie is toch dat mannetje achter het behang?
- Dat is Onzin. Welterusten!''
Iedereen kent Paul van Loon en zijn verhalen.
‘Allemaal Onzin’ is een verzameling van korte voorleesverhalen voor kleut ers over de kleuter Vladimir en zijn fantasievriendjes.
Het mannetje Onzin woont achter het behang in de slaapkamer van Vladimir. Hoewel de volwassenen niks geloven van Vladimir z’n verhalen, beleeft hij toch echt elke nacht fanstastische avonturen.
Met een auteur als Paul van Loon is het natuurlijk te verwachten dat sommige verhaaltjes soms een beetje spannend of griezelig zijn, maar de verhalen hebben altijd een vriendelijke en humoristische lading.
Leessetting
Houd je van een beetje griezelen, maar ook van humor en gezelligheid. Dan is dit boek iets voor jou. Gezellig voor het slapen voorlezen of wanneer je wat ouder bent zelf lezen.

De Schat van Wiebe – Ruth Wielockx

Leeftijd: Va. 4 jaar
Thema: dieren.
 
Samenvatting
Ojee, het schip is weg. Het schip waarmee Wiebe naar zijn allerliefste schat Flanel zou terugkeren. Wat nu?
Gelukkig hebben een paar piratenratten Wiebe horen praten over zijn schat. Ze willen Wiebe daaro m graag helpen. Wiebe mag met de ratten meevaren naar de andere kant van de zee. Maar zullen ze daar wel de schat vinden waarop de piratenratten hopen?
 
Leessetting
Dit boekje over Wiebe, maar ook de andere boekjes met deze zelfde hoofdpersoon zijn erg leuk, vooral voor stoere jongens!

Yumi – Annelore Parot

Leeftijd: Va 4 jaar.
Thema: wereld, cultuur
 
Samenvatting
Yumi is een klein houten poppetje uit Japan. In Japan heten deze poppetjes een Kokeshi.
Dit boekje is de eerste uit een serie en Yumi vertelt wie ze is en wat ze allemaal doet. Zo zoekt ze een passende kimono uit, stelt haar vriendinnetje Sakumi voor en gaat naar een verkleedfeestje.
 
Leessetting
Dit is een leuk boekje om andere culturen te leren kennen . Vooral meisjes zullen dit een erg leuk boekje vinden omdat ze samen met Yumi mogen kiezen wat ze aan trekt. Prachtige kimono’s, subtiele motiefjes en hippe designs!
Wat ik erg lek vind aan het boekje zijn de openingen in de pagina’s en de flapjes om te openen. Dit maakt het boekje levendig en stimuleert de interactie met het kind en zorgt op elke bladzijde voor een leuke verrassing.
 
Het is een heerlijk verhaal om te vertellen!