Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Hanna’s Reis – Martine Letterie

Leeftijd: 12 jaar
Thema: Tweede Wereldoorlog
Samenvatting
Amsterdam, januari 1942. De 15-jarige Hanna is een tegendraadse puber. Als ze haar vriendin Anneke tegenkomt, dagen ze elkaar uit wie de grootste durfal is met het zelf bedachte spel ‘Ik durf, ik durf, wat jij niet durft…’. Hanna belandt op het politiebureau en wordt na drie overtredingen geplaatst in het tehuis Paedagogium Achisomog, onderdeel van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Woedend is Hanna, maar haar ouders zijn het ermee eens. Die denken dat ze daar veilig is voor de Duitsers, w ant in Amsterdam worden talloze Joden gedeporteerd, maar in januari 1943 wordt het tehuis in een nacht ontruimd. De reddingspoging van Jan - spoorwegemployé en heimelijk verliefd op Hanna - heeft geen kans van slagen. In het noodzakelijke nawoord wordt het abrupte en kille einde - de trein vertrekt naar  Auschwitz - toegelicht.
Leessetting
In het verhaal zitten vele levendige dialogen verweven en riten en gebruiken van het joodse geloof. Dit boek maakt tevens deel uit van de serie 'Levende geschiedenis', een subreeks van 'Vergeten oorlog' over vergeten aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

3 opmerkingen:

 1. Hoii,
  Ik had een vraag over het boek. Waarom heeft de schrijver er voor gekozen om de namen van de kinderen te veranderen als ze weet hoe ze echt heten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marlies,
   Ik weet niet waarom de schrijfster hier voor gekozen heeft. Wat ik me zou kunnen voorstellen is dat ze een andere naam heeft gekozen om zichzelf iets meer vrijheid qua schrijven te geven. Op deze manier hoeft heet geen biografie te worden en kan de schrijfster eventueel feiten weg laten of andere dingen toevoegen.
   Ik kwam deze site tegen: http://www.hannasreis.nl/ Misschien dat daar nog informatie op te vinden is.
   Groetjes Marije

   Verwijderen