Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Ruben Nicolai leest Nijntje voor aan 327 baby's

Ruben Nicolai heeft als voorleesambassadeur het wereldrecord voorlezen aan baby's verbroken, door woensdagochtend aan 327 baby's het boekje Nijntje en de wilde dieren voor te lezen.   

ANP
Dat laat organisator BoekStart weten. "De baby's luisterden gebiologeerd naar hem, er hoefde niemand te huilen," vertelt projectcoördinator Maartje Bolt.
Er werd gerekend op 100 baby's tot 18 maanden. Met de recordpoging in de bibliotheek aan de Oudegracht in Utrecht viert BoekStart het 5-jarig bestaan van het programma waarmee bibliotheken het lezen met heel jonge kinderen bevorderden.
Inmiddels doet 95 procent van de bibliotheken mee aan het programma en heeft BoekStart 75.000 leden.

lees meer op Nu.nl



Wat een leuk initiatief en leuke promotie voor het voorlezen voor de eerste verjaardag. Ook op mijn site kun je boekjes vinden voor deze jonge 'lezers'.
Je vindt deze boekjes onder de knoppen va. 6 maanden en va. 1 jaar.

Heel veel lees plezier gewenst
 

Hop, hop, paardje – Truusje Voorland-Löb

Leeftijd: Va. 1 jaar
Thema: spelen, zingen
 
Samenvatting
Hop hop paartje is een boekje vol rijmpjes, versjes, liedjes en spelletjes om samen met je kleine dreumes te spelen en zingen.
Je kunt niet vroeg genoeg met deze gezellige manier van leren beginnen. Gezellig op schoot of samen op de bank. Voeten- en handenspelletjes, kietelliedjes, schommel- versjes en nog veel meer!
Niet alleen de motoriek, maar vooral ook taalontwikkeling wordt sterk gestimuleerd.
 
Leessetting
Truusje Vrooland-Löb de schrijfster van dit boekje vertelt ook hoe belangrijk – en hoe leuk! – het is om met je kind te communiceren door middel van liedjes en spelletjes. Ook zorgt het zingen van vaste liedjes bij vaste momenten voor een gevoel van veiligheid. Beweeglijke kleintjes worden rustig en vallen zelfs beter in slaap!

Het boekje is in 7 thematisch hoofdstukken ingedeeld, elk voorzien van een korte inleiding op het thema. Op elke bladzijde zijn twee tot vier liedjes afgedrukt in een duidelijke vette letter. En bij de liedjes worden (spel)suggesties gegeven.
De zorgvuldige samenstelling maakt de uitgave tot een aantrekkelijk geheel. Voor ouders en grootouders van baby's, peuters en jonge kleuters.
 

Auto Boem – Elly van der Linden

Leeftijd: Va 1 jaar
Thema: spelen
 
Samenvatting
‘Auto Boem’ is een boekje met foto’s van spelende kinderen. Erg leuk om met je peuter door te kijken en de kleine rijmpjes die er bij staan te lezen.
 
kijk, het kindje speelt met auto’s duwen, rollen, vroem, vroem, vroem daar komt de auto heel goed sturen even botsen auto boem.
 
Leessetting
Behalve het gezellig samen lezen van dit boekje biedt het wellicht ook inspiratie tot en herkenning van spel voor kinderen.
 
Serie
Gelijktijdig verscheen Poesje mauw met foto´s van dreumesen met hun huisdieren.
 
ha, poesje mauw kom je kroelen? ik houd je vast lekker voelen met mijn wang tegen jouw vacht je bent zo heerlijk warm en zacht.

In bad met Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Leeftijd: Va 1 jaar
Thema: lente, dieren
 
Samenvatting
Ken jij Rupsje Nooitgenoeg al? Speciaal voor de allerkleinste is dit boekje nu ook verkrijgbaar in een plastic variant om ook in bad te kunnen lezen.
In dit boekje zie je hoe een rupsje zich aan allerlei lekkere dingen vol eet en zich uiteindelijk ontpopt tot een prachtige vlinderen.
 
Leessetting
Van dit badboekje naar het originele prentenboek is nog een aardige stap, maar voor tussentijd zijn er veel versimpelde uitgaven en kun je ook allerlei dingen (knuffels, puzzels etc) kopen van Ruspje Nooitgenoeg.
Bij het boekje krijg je ook een waterspuitertje in de vorm van het groene rupsje. Daarmee kan heerlijk gespetterd worden. Succes verzekerd! Een mooi begin van een peuterleven vol Rupsjes Nooitgenoeg en andere boeken van Eric Carle.
 

Dag Dieren! – Dick Bruna

Leeftijd: 6 maanden
Thema:  dieren
 
Samenvatting
Dick Bruna heeft een nieuw knisperboekje geïllustreerd, speciaal ontwikkeld voor baby’s.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat baby’s het sterke contrast tussen zwart en wit het beste waarnemen, daarom zijn alle dieren in de kleuren zwart en wit afgebeeld.
Door het materiaal waarvan het boekje gemaakt is kunnen de allerkleinste handjes dit boekje al zelf vasthouden.
 
Leessetting
Knisperboekjes zijn speciaal gemaakt voor de allerkleinste boekenliefhebbers. De kleine babyhandjes, kunnen dit boekje al goed vasthouden, bovendien vinden baby’s het knispergeluid vaak erg interessant.
Dit knisperboekje is erg leuk om te lezen als je je kindje kennis wilt laten maken met verschillende dieren. Misschien ga je binnenkort wel naar de dierentuin, het is dan ook erg leuk om het boekje mee te nemen en de verschillende dieren die je in de dierentuin tegenkomt op te zoeken in het boekje. (Hiervoor moet je kindje wel iets ouder zijn dan 6 maanden)

Lezen prikkelt de fantasie

We gaan op berenjacht! Dat klinkt meteen al spannend en interessant.
Afgelopen jaar heb ik dit boek een paar keer voorgelezen en keer op keer blijven de kinderen er enthousiast op reageren. Ze luisteren met volle aandacht naar het verhaal en ze doen enthousiast meer met de geluiden die gemaakt worden bij het oversteken van de rivier, het lopen door het bos en het kruipen in de grot.

Wat zo leuk is aan vele voorleesboeken, is dat je er heel makkelijk een activiteit aan kunt koppelen of dat nou iets creatiefs is of iets actiefs.

Na het voorlezen van dit boek kun je met de kinderen ‘echt’ op berenjacht te gaan.
Maak een kring met alle kinderen die mee doen en 1 kind in het midden; dat is de beer.  Zeg het versje op waarin alle bewegingen genoemd worden. Dit kun je vast wel ergens op internet vinden, maar natuurlijk ook zelf bedenken.
Als ze in de grot aan komen en de beer wakker is, dan moeten alle kinderen weg rennen en de beer moet 1 kindje tikken. Die is de volgende beer.

Probeer zelf bij de boeken die je met kinderen leest eens om een activiteit te bedenken, misschien komen de kinderen zelf wel op een idee tijdens het lezen.