Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Boris een konijn met een boodschap – Nel Staalman

Leeftijd: Va. 4 jaar
Thema: huisdieren
 
Samenvatting
Een waargebeurd verhaal over een konijntje dat zielig en alleen in een een veel te klein hokje woont. Boris vertelt zijn trieste verhaal aan de cavia's van de dierenvriendin die hem uit zijn kleine hokje gered heeft. Zij luisteren naar hem, troosten hem en vrolijken hem op. Boris valt van de ene in de andere verbazing want hij weet niets van een normaal dierenleven en geniet van alle mooie dingen die hij nu ervaart. Boris is voor het eerst in zijn leven gelukkig.
 
Een stukje uit het boek:
“Ik woonde in een schuur, in een konijnenflat. Dat zijn allemaal kleine hokjes op en naast elkaar. Boven me woonden konijnen, naast me en onder me…'
‘Wat gezellig!’roept Barbabella, ‘Dan kon je bij elkaar op visite.’
‘Nee hoor,’zegt het konijntje,’dat ging niet.’We zaten allemaal alleen in zo'n hokje, met een schuifje op de deur. We mochten er nooit uit en we konden elkaar ook niet zien. Ik woonde in het midden en dat was pech, want als je boven woonde, had je nog een beetje licht van het raam en zelfs af en toe een zonnestraaltje. Maar in mijn hok was het altijd donker. We kregen elke ochtend schoon water, een bakje voer en wat hooi van de baas en daarna waren we de hele dag alleen. Er kwam nooit meer iemand naar ons kijken.’
‘Ook niet als je riep?’vraagt Lotje verbaasd.’Als je aandacht of een lekkere knuffel wilde?
Wij gaan dan altijd heel hard fluiten : whiep whiep whiiiéép!!….en dan komt ons baasje gelijk aangerend.’
‘Daar niet,’zegt het konijntje.’Ik weet eigenlijk niet eens of ik wel knuffels lust.’
‘Knuffels zijn ook niet om te eten,’lacht Tobias. ‘Knuffels zijn om te voelen. Doe jij het eens voor Barb, jij kan het beste knuffelen van ons allemaal.’
‘Dit is een knuffeltje,’zegt Barbabella. En ze strijkt een paar keer met haar kopje langs de snuit van het konijntje. ‘Zo doen wij dat bij elkaar. Maar ons baasje doet het met haar handen.’”
 
Leessetting
Een boek met een lach en een traan. Kinderen en volwassenen zullen het thema op hun eigen wijze oppakken, maar we hopen dat het jong en oud aan het denken zal zetten over de manier waarop duizenden dieren gehuisvest zijn.
 
Nel Staalman en Monique de Vrijer, ontvingen een Oorkonde van Mededogen uit handen van Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren, omdat het boek een belangrijke bijdrage levert aan de bewustwording over hoe om te gaan met dieren in het algemeen en met konijnen in het bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen