Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Brieven van een slavenmeisje – Mary E Lyons

Leeftijd: Va. 12  jaar
Thema: geschiedenis, amerika, slaven, vluchten

Samenvatting
Het jonge slavenmeisje Harriet heeft van haar meesteres, de moederlijke Margaret Horniblow een beetje leren lezen en schrijven. Het is een hele slag voor haar als haar meesteres overlijdt, temeer daar er bij het voorlezen van het testament geen sprake is van de vrijheid, waarop ze zo gehoopt had. Harriet komt in het huis van Margarats zuster, waar de heer des huizes haar weinig rust gunt. Harriet voelt zich in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd en besluit naar het noorden te vluchten. In een reeks ontroerende brieven probeert Harriet uiting te geven aan een wirwar van gevoelens: het respect voor Margaret Horniblow, de angst en de afkeer van haar nieuwe meester, de zorg voor haar broer, de hoop op de vrijheid, de vlucht en het onderduiken en de voortdurende angst voor ontdekking.

Leessetting

In de brieven worden de hoop op vrijheid, de vlucht, het onderduiken en de angst voor ontdekking en voor de familieleden op aangrijpende wijze verteld. Het laatste deel over de periode in vrijheid beschrijft hoe het verdere leven verloopt van de zwarte vrouw in een blanke staat. Dit is niet in briefvorm en is door de schrijfster toegevoegd om het geheel compleet te maken.
Dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten