Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Introduceer een voorleesboek

Kijk om te beginnen de eerste minuut van dit filmpje: Hier zie je namelijk hoe drie studenten het voorleesverhaal introduceren aan de kinderen.
 
Introduceer de hoofdpersonen
Er zijn veel verschillende manier om een voorleesverhaal te introduceren bij kinderen. Hierbij gebruik je in ieder geval altijd de kaft van het boek. Samen kijk je wat er op staat. Lore, Sanne en Nick uit het filmpje hebben de vier hoofdpersonen uit het verhaal als losse, grote platen gemaakt. Op deze manier kun je ze stuk voor stuk voorstellen en worden ze tastbaar. In plaats van tekeningen hadden ze natuurlijk ook voorwerpen kunnen gebruiken zoals speelgoedfruit of knuffels. Bij het voorstellen van de vier fruitige vriendjes bekijken ze ook meteen wat elk fruitstuk doet. Ze spelen een instrument. Door een introductie waarbij de kinderen direct betrokken worden, zijn ze meteen ook geïnteresseerd in het verhaal.
 
Raad het verhaal
Een andere manier om een verhaal te introduceren is door de kinderen te laten bedenken wat er in het verhaal gaat gebeuren. Lees de titel voor en laat de tekening op de kaft zien. Wat zien ze allemaal? Wat gebeurt er? Of wat zou er kunnen gebeuren? Ook dit is een manier om kinderen nieuwsgierig te maken. Want jullie hebben nu wel samen bedacht wat er gaat gebeuren in het verhaal, maar ze willen nu natuurlijk wel ontdekken of ze gelijk hadden.
 
Je eigen voorbereidingen
Wanneer je een verhaal wilt introduceren kan het handig zijn om zelf al te weten waar het verhaal over gaat. Gelukkig zijn de meeste voorleesverhalen niet lang en kun je ze dus makkelijk en in weinig tijd zelf vast een keer doorlezen of kijken.
Wat misschien iets meer tijd kost is het maken of zoeken van tastbare plaatjes of speelgoed die de introductie kunnen ondersteunen.
Als je plaatjes wilt gebruiken kun je op zoek gaan naar bijvoorbeeld een kleurplaat of tekening van de personages. Wil je een plaatje zonder achtergrond dan kun in Google vaak zoeken naar ‘cliparts’. Zo heten de plaatjes zonder achtergrond. Je kunt ze natuurlijk ook vergroot kopieren uit het boek of zelf over- of natekenen. Om ze vaker te kunnen gebruiken kun je de plaatjes vervolgens plastificeren.
 
Ook worden er steeds vaker (hand)poppen gemaakt speciaal bij kinderboeken. Deze zijn vaak in kinderboekenwinkels te koop of gewoon bij de speelgoedwinkel
   
 
In de rest van het filmpje lezen Lore, Sanne en Nick samen het verhaal voor. Je kunt goed zien hoe ze de kinderen bij het verhaal blijven betrekken. Ze stellen vragen, gaan op observaties van de kinderen in, leggen moeilijke woorden uit en geven ook aan wanneer ze na een moment van interactie weer verder gaan lezen. Erg leuk en leerzaam om te zien.
 
Hoe introduceer jij het voorleesboek? Of hoe zou je het doen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten