Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Kinderen die de wereld hebben veranderd – Floris van Straaten

Leeftijd: Va. 15 jaar
Thema: Rechten van het Kind
 
Samenvatting
Wat is de overeenkomst tussen Malala en Anne Frank? Ze hebben beiden de ogen van de wereld geopend. Ze hebben ons gewezen op het onrecht dat hun en andere kinderen wordt aangedaan. Malala is doelbewust ten strijde getrokken voor haar recht op onderwijs. Anne Frank is ongewild een symbool geworden van het effect dat oorlog heeft op het leven van kinderen. Het boek ‘Kinderen die de wereld hebben veranderdbeschrijft twintig kinderen die de aandacht hebben gevestigd op ernstige problemen in onze maatschappij en die een bijdrage hebben geleverd aan de oplossing. Als kind hebben ze onze wereld een klein beetje ten goede gekeerd.

Kinderen als Iqbal Masih, Andrew Adansi, Ishmael Beah en Nujood Ali hebben hun stem laten horen over kinderarbeid, discriminatie, kindhuwelijken, armoede, uitsluiting van onderwijs, oorlog, ziekten en hongersnood. Ze zijn gehoord, ondanks of misschien juist dankzij hun jonge leeftijd. Kim Phuc, Ruby Bridges, Nkosi Johnson en Helen Keller hebben zich niet in hun lot geschikt en de strijd aangebonden. Andere kinderen en volwassenen putten inspiratie uit hun doorzettingsvermogen.

Wie zijn deze kinderen? Wat hebben ze gedaan, waarom en wat heeft hen geïnspireerd? Wat is het effect van hun daden en wat moet er nog worden gedaan? Kinderen die de wereld hebben veranderd geeft de kinderen een stem. Hun verhalen stellen een voorbeeld en tonen aan: verandering is wel degelijk mogelijk, het heeft zin om op te staan tegen onrecht - of je nu kind bent of volwassene. Dat is de les die we van hen kunnen leren.

‘Kinderen die de wereld hebben veranderdverschijnt 20 november 2014, de 25-ste verjaardag van het VN Kinderrechtenverdrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten