Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Joepsie en de vriendschapskoffer – Alwin der Biesen

Leeftijd: Va. 9 jaar
Thema: ontdekken, filosoferen, wereld
 
Samenvatting
Joepsie is een echte denker, een kleine filosoof van tien jaar.
Joep heeft een bijzonder leven en hij maakt dan ook heel veel dingen mee. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Maar alles wat hij mee maakt heeft met zijn vrienden te maken. Oude vertrouwde vrienden en nieuwe vrienden.
Zo struint hij de rommelmarkt  af met Elvis, zijn grote vriend. Hij vertelt ook over zijn avonturen in Parijs en hoe Estelle hem daar uitlacht. En zo nog veel meer verhalen.
Terwijl hij zijn verhalen vertelt,  vraagt Joep zich van alles af. Waarom doen grote mensen soms zo raar en  bedoelen ze soms iets anders dan ze zeggen? En waarom is de vraag belangrijker  dan het antwoord?
 
Leessetting
Soms is filosoferen (een duur en volwassenwoord voor nadenken) heel leuk en leerzaam.  Waarom doen we dingen, wat betekenen dingen en hoe werkt iets. Door dit boek in de klas voor te lezen leer je kinderen kennis maken met deze manier van denken.
Vervolgens zijn er natuurlijk heel veel ideeen om aan de slag te gaan met zelf filosoferen. Hiervoor kun je thema’s uit het boek gebruiken, maar ook zelf dingen bedenken. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:
-          Hoe zou de wereld er uitzien als je niet goed kunt zien zoals Pulika
-          Wat kun je maken van ‘rommel’ die je op een rommelmarkt koopt
-          Bedenk hoe je eigen wereldstad er uit ziet
 
Voor thuis is het een leuk boek om samen te lezen. Afwisselend kun je elkaar voorlezen of stukjes zelf lezen en er samen over praten. Het is een echt boek om te delen met anderen, dus lees het niet helemaal alleen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten