Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Boris – Jaap ter Haar

Leeftijd: Va. 10 jaar
Thema: Tweede Wereldoorlog, winter, Rusland
Samenvatting
Vrijheid begint pas als iedereen gelukkig is. Het is december 1942. Leningrad wordt al meer dan een jaar belegerd door de Duitsers. Er is nauwelijks nog eten. Boris en Nadja horen dat er buiten de stad nog wat te vinden moet zijn. Maar het is een levensgevaarlijjke tocht. Halverwege bezwijkt Nadja en vallen ze in handen van een Duitse patrouille. Was hun hele tocht toch voor niets?
Een paar Duitse soldaten brengen de twee kinderen terug naar hun eigen gebied. Later overlijdt Nadja van honger en uitputting. Wanneer Leningrad wordt bevrijd, komt Boris tot het inzicht dat haat geen goede basis kan zijn voor een samenleving.
Leessetting
In dit boek wordt de oorlog vanuit het kinderlijk perspectief van Boris beschreven. Boris wil het liefste de tegenstellingen tussen mensen overbruggen, hij kan niet mee doen aan de sfeer van haat tegen de Duitsers. Door deze manier van schrijven heeft Jaap ter Haal de gelegenheid gegrepen om niet alleen de oorlog, maar ook de effecten daarvan op mensen te beschrijven.
In 1965 heeft Jaap ter Haar de echte Boris in Leningrad ontmoet en toen deze ontroerende jeugdroman geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten