Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Het dagboek van Zlata – Zlata Filipovic

Leeftijd: va. 12 jaar
Thema: Bosnische burgeroorlog
Samenvatting
Sarajevo 1991. Zlata Filipovic is elf en geniet met volle teugen van haar jeugd. Ze gaat naar school, volgt muzieklessen, kijkt naar MTV en adoreert Madonna. Aan haar dagboek, dat ze Mimmy noemt, vertrouwt ze al haar geheimen toe. Maar dan breekt de oorlog uit (april 1992), en Sarajevo verandert langzaam in een hel.
Ook dit vertelt Zlata allemaal aan Mimmy. Ze beschrijft hoe verwoestend de oorlog is, hoe vrienden en kenniessen verdwijnen, gewond raken of worden gedood. Ze schrijft over angst, verdriet en wanhoop, met dezelfde indringende eerlijkheid als het dagboek van Anne Frank.
Een onschuldig meisje temidden van een gruwelijk strijdtoneel, waarin geen plaats is voor de dromen van een kind. Toch brengt Zlata's onvergetelijke verhaal ook hoop en ontroering.
Ze beschrijft haar lot; gevangen zitten in je eigen huis, vaak zonder water, gas en elektriciteit en weinig eten. Steeds vraagt zij zich af: Waarom? Vroeger konden Serven, Kroaten en Moslims wel vreedzaam samen leven!
Leessetting
Ik hoorde voor het eerst over dit boek in de film en het boek “The Freedom writers”.
We kennen allemaal het dagboek van Anne Frank. Het waargebeurde verhaal van een jong meisje tijdens de Tweede Wereld oorlog. Maar Europa heeft meer oorlogen gekend, minder lang geleden van de Tweede Wereld oorlog.
Dit boek is het dagboek van een jong meisje uit Bosnie waar begin jaren ’90 van de 20ste eeuw een heftige oorlog heeft gewoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten