Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Driedelig paard – Ted van Lieshout

Leeftijd: Va. 12 jaar
Thema: poëzie

Samenvatting
Driedelig paard is een poëzie bundel van Ted van Lieshout. In het boek staan leuke, opvallende, meeslepende, rare en originele gedichten in. Volgens de jury van de Woutertje Pietserse Prijs een kunstwerk op zich.
De schrijver is op een leuke manier te werk te gaan. De verhalen en gedichten in het Driedelige paard is zeer gevarieerd geschreven en bevat veel humor en zet aan tot denken.

De vormgeving van het boek is ook erg aansprekend en opvallend. Door de verschillende kleuren en lettertypes krijgt het een speelse uitstraling en nodigt het tot lezen uit.

Uit het juryrapport van de Woutertje Pieterse Prijs 2012:
“[Het] is een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek. Een kunstwerk op zich, dat niet alleen fraai vorm gegeven is maar ook een schat te bieden heeft aan ontroerende, geestige, hilarische en onzinnige vertellingen. Het bevat een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen. In ieder verhaal, of blokgedicht, zoals de schrijver het noemt, zet hij een veel beproefde tekstsoort naar zijn hand en maakt de clichés daarvan voorgoed zichtbaar. Je zou het een parodie op literatuur kunnen noemen, maar dan wel een parodie die diep ingrijpt, aan het lachen maakt en aan het denken zet. Dit boek blijft niet steken in alleen een spel met literatuur, h et is een meeslepend en emotionerend boek, het zet aan het denken over maatschappelijke verhoudingen, over familieverhoudingen en over de vaste clichés waarbinnen we ons plegen te bewegen. De inzet ervan is hoog.”
“Op het eerste gezicht lijken de blokgedichten op zichzelf te staan maar wie wat beter kijkt en leest ziet dat er op verschillende niveaus een sterke samenhang is. […] Bovendien is dit boek in een aantal opzichten een familieboek. Er staat een familie centraal waarin kinderen en ouders en grootouders evenveel aandacht krijgen. De kinderen proberen in hun verhalen hun hoofd boven water te houden; ouders zijn hier vaak berekenende wezens, maar af en toe kunnen kinderen er ook wat van. Kinderen vanaf acht jaar kunnen aan dit boek hun hart ophalen omdat ze erin kennis kunnen maken met bewerkingen en uiterst grappige toespelingen op verhalen die ze dagelijks voorgeschoteld krijgen. Je kunt bijvoorbeeld geweldig plezier beleven aan een opsporingsbericht voor een kaboutertje. Maar ook voor oudere kinderen is dit meesterwerk een eye-opener. Dit is een boek waarin je kunt groeien, het heeft voor iedere leeftijd iets te bieden, iets prikkelends, onverwachts, iets moois.
De gedurfde illustraties, de uitermate fraaie en vrolijke beeldsonnetten werken eraan mee dit boek tot een dwingend geheel te maken dat lang in het geheugen blijft rondspoken.”

Leessetting
Erg leuk om zelf te lezen en lekker te lachen, maar ook erg leuk om samen te lezen en dan samen hardop te lachen en de ontroerende, geestige en hilarische teksten.

LeesGoed, maakt in samenwerking met de Woutertje Pieterse Prijs lessuggesties voor in de klas. http://www.leesgoedplus.nl/boekidee/boekidee%20extra%202012%3A%20driedelig%20paard/5193.html
Op deze link vind je lessuggesties voor de bovenbouw van de basisschool en voor de onderbouw van de middelbare school.

Bekroning
Woutertje Pieterse Prijs 2012

Woutertje Pieterse Prijs
De Woutertje Pieterse Prijs wordt elk jaar uitgedeeld aan een boek uit de jeugdliteratuur. De prijs is in 1988 in het leven geroepen om de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek te bevorderen.

Verschillende werken van Ted van Lieshout zijn in de afgelopen jaren bekroond met verschillende prijzen. Hij won ondermeer het  Charlotte Köhler Stipendium, een Gouden Griffel, vijf Zilveren Griffels, de Willem Wilminkprijs en de Theo Thijssenprijs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten