Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Een ballon voor Opa – Annemiek Neefjes

Leeftijd: Va. 4 jaar
Thema: overlijden,

Samenvatting
Tara mag heel even op bezoek bij opa in het ziekenhuis. Hij mag van de dokter geen dropjes waar opa zo van houdt.
’s Middags gaat papa weer naar het ziekenhuis en af en toe belt hij even naar huis, mama klinkt dan heel raar aan de telefoon. Wat is er toch met opa aan de hand?
Dan gaat de telefoon weer. Tara hoort mama aan de telefoon praten en ze weet het al. Opa is dood. Maar wat is dood eigenlijk? En hoe lang blijf je dood? Waar ga je dan naar toe?

In het boek ‘De ballon voor Opa’ beleef je door de ogen van Tara hoe het is al opa overlijdt. Op een hele duidelijke manier is beschreven en verwoord hoe kinderen met het overlijden van een opa (of oma) omgaan en  wat ze voelen. Maar ook welke vragen er bij ze boven komen en dat papa en mama daar niet altijd een antwoord op hebben. Dit zal voor kinderen en misschien ook wel voor volwassenen herkenbaar zijn.
Dat je het ene moment erg verdrietig bent en de tranen plotseling over je wang rollen en dat je het vo lgende moment lekker kunt spelen zonder even aan opa te denken. Maar ook dat je lekker kunt praten over opa en misschien zelfs wel een klein grapje kunt maken om een beetje te kunnen lachen.

Het kleine beetje lichte humor en de kleurige illustratie in het boek maken het verhaal iets minder verdrietig, maar nog steeds is het gevoel van rouw te voelen in het boek.

Leessetting
‘De ballon voor Opa’ is een mooi en gevoelig boek over het overlijden van een grootouder. Het is een erg fijn boek om samen met je kind te lezen. Het ‘kinderlijke’ oogpunt vanwaar uit het verhaal geschreven is, maakt het niet alleen herkenbaar voor kinderen, maar geeft stiekem tips aan ouders over hoe kinderen met deze periode omgaan en hoe ouders daarop in kunnen spelen.
Een echter aanrader voor ouders en voor juffen, om samen met kinderen te lezen wanneer het over overlijden en dood gaat.
Een boekje voor kinderen vanaf 4 jaar. Een wat gevorderde lezer zou het boek zelf kunnen lezen, maar het is fijner om het samen te lezen door het toch wat heftige onderwerp van de dood.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen